Ontdek in dit artikel waarom het belangrijk is om voor te lezen aan onze kleintjes, zelf als een kind zelf al kan lezen. Als ouders nemen we regelmatig de tijd om onze kinderen voor te lezen, voornamelijk tussen de 2 en 5 jaar. Maar hoe zit het nou precies met dat voorlezen? Daar gaan we dieper op in in dit artikel.
Vanaf welke leeftijd voorlezen?
Het is nooit te vroeg om voor te lezen aan de kleintjes! Zelfs als ze nog maar een paar maanden oud zijn, profiteren ze al van het luisteren naar je stem en het ervaren van de ritmes en de klanken van de taal. Voorlezen aan baby’s helpt bij het opbouwen van een band tussen ouder en kind maar het stimuleert ook de ontwikkeling van de taalvaardigheden. Ja, zelfs zo jong al! Verbazingwekkend vind je niet?
Het is voor een baby ook een heerlijke vorm van aandacht. Mama of papa die voorleest en gebruikt maakt van verschillende stemmetjes. Het mogen simpele boekjes zijn met makkelijke verhaaltjes. Het is een geweldige manier om lezen en leren vanaf een jonge leeftijd te stimuleren.
Kinderboeken heb je voor elke leeftijd. Weet je niet welk kinderboek je moet kopen voor jouw kleintje? Bekijk dan onderstaande categorieën op onze website.
- Kinderboeken 1 jaar
- Kinderboeken 2 jaar
- Kinderboeken 3 jaar
- Kinderboeken 4 jaar
- Kinderboeken 5 jaar
- Kinderboeken 6 jaar
- Kinderboeken 7 jaar
Naast dat elke baby én kind baat heeft bij voorlezen is het een goede manier om de band tussen jou en je kindje te versterken. Pak samen even lekker dat rustmomentje door samen een boekje te lezen. Het verminderd stress en zorgt voor een ontspannen gevoel bij zowel jou en jouw kindje. Het belangrijkste van het voorlees momentje is, het contact dat je kindje of baby’tje met jou als ouder heeft. Deze momentjes zijn de momentjes die we allemaal koesteren.
Een boekje voorlezen helpt bij de emotionele ontwikkeling
Voorlezen stimuleert de verbeelding en nieuwsgierigheid van kinderen op een bijzondere manier. Samen met hen duiken we in de wereld van verhalen, waardoor ze een breder perspectief krijgen en nieuwe ervaringen opdoen. Het opent de deur naar een wereld vol avontuur en kennis, waardoor hun horizon verbreed wordt. In deze verhalen kunnen kinderen zich inleven in verschillende personages en situaties, waardoor ze empathie ontwikkelen en zichzelf kunnen identificeren met anderen.
Verhalen hebben de kracht om vreugde en geluk te brengen, maar kunnen ook gevoelige onderwerpen zoals ziekte, verlies en dood bespreekbaar maken. Boeken bieden een veilige ruimte om na het voorlezen te praten over emoties zoals angst en verdriet. Het delen van deze verhalen helpt kinderen om hun emoties te begrijpen en ermee om te gaan.
Bovendien zorgt voorlezen voor een moment van rust, ontspanning en structuur in de drukte van de dag. Een verhaaltje voor het slapengaan is een prachtig voorbeeld van hoe voorlezen kan bijdragen aan een kalme en ontspannen afsluiting van de dag, waarbij kinderen zich veilig en geborgen voelen.
De educatieve voordelen van voorlezen
Voorliezen biedt educatieve voordelen, met name voor jonge kinderen. Het luisteren naar een verhaal stimuleert de taalontwikkeling, zorgt voor een bredere woordenschat en helpt bij het begrijpen van de grammaticaregels. Als je jouw kind regelmatig voorleest brengt dit voordelen met zich mee op het moment dat jouw kindje naar school gaat. Daarnaast zorgt het voorlezen ook voor een grotere verbeeldingskracht. Voorlezen legt een stevige basis voor de leesvaardigheid. Dit merk je terug op de basisschool bij kinderen die vaak voorgelezen worden door de ouders.
Het stimuleren van de verbeelding
Wat erg opvalt is dat kinderen die regelmatig worden voorgelezen ook een veel grotere verbeeldingskracht ontwikkelen. Door het luisteren naar een verhalen, maken de kinderen daar zelf een verbeelding bij. Dit prikkelt de nieuwsgierigheid en moedigt het kind aan om creatief én buiten de hokjes te denken. Het stelt kinderen in staat om nieuwe werelden te ontdekken en zelf hun eigen verhalen te creëren.
Het juiste boekje voorlezen in de situatie
Boekjes zijn daarbij een handig middel om kinderen moeilijke situaties uit te leggen. Denk bijvoorbeeld aan boekjes zoals:
- Kinderboeken over de dood
- Kinderboek over scheiden
- Kinderboek over emoties
Als je het als ouder lastig vind om bepaalde situaties uit te leggen, kan het handig zijn om zo’n voorleesboekje erbij te pakken. Hier wordt in Jip en Janneke taal uitgelegd wat er aan de hand is zodat een kind het kan begrijpen.
Lees jij jouw kindje voor en vanaf welke leeftijd doe jij dit al? Laat het ons weten in de reacties. Wij zijn namelijk erg benieuwd!