Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt heeft een bijzondere plaats veroverd in de Nederlandse literatuur en cultuur. Annie M.G. Smidt staat bekend om haar kinderliteratuur, theater en televisie. Annie M.G. Schmidt schreef verhalen vol fantasie, bijzondere personages en grappige verhaallijnen. Nog steeds lezen we de boeken van Annie M.G. Schmidt voor aan onze kinderen.

Wie is Annie M.G. Schmidt?

Anna Maria Geertruida Schmidt werd geboren op 20 mei 1911 in Kapelle op Zuid-Beveland (Zeeland). Na haar middelbare school, de HBS in Goes, vertrok ze naar Den Haag om een notariaatsstudie te volgen. Echter, al snel ruilde ze dit in voor een cursus steno en typen bij Schoevers. In 1930 werkte ze een tijdje als au pair in een gezin in Hannover. Bij terugkomst in Nederland werd ze bibliothecaresse en in 1941 werd ze directrice van de Openbare Bibliotheek in Vlissingen. Later ging ze aan de slag bij Het Parool, waar ze vanaf 1948 wekelijks columns voor volwassenen schreef en versjes voor kinderen.

Annie M.G. Schmidt maakte haar debuut al in 1938 met twee gedichten in het tijdschrift Opwaartsche Wegen, maar haar carrière begon pas echt na de oorlog. In 1950 publiceerde ze drie bundels: “En wat dan nog?”, “Het fluitketeltje” en “Brood en Mangelpers”. “Het fluitketeltje” was haar eerste kinderboek. Daarna begon ze met het schrijven van verhaaltjes over Jip en Janneke, waarvoor Fiep Westendorp de illustraties maakte. Ook vertaalde ze samen met Han G. Hoekstra de Gouden Boekjes. Later volgden “Abeltje”, “Wiplala”, “Minoes”, “Pluk van de Petteflet”, “Otje” en vele andere boeken die inmiddels allemaal klassiekers zijn geworden. Voor volwassenen schreef ze columns, cabaretliedjes en teksten voor radio- en televisieseries, waaronder “Ja zuster, nee zuster”.

Schmidt ontving veel waardering voor haar werk. In 1965 ontving ze als eerste de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur (nu de Theo Thijssenprijs). In 1987 werd ze bekroond met de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre. Het hoogtepunt kwam in 1988 toen ze uit handen van Astrid Lindgren de hoogste internationale prijs ontving die er voor kinderboeken bestaat: de Hans Christian Andersenprijs.

Op 21 mei 1995, de nacht na haar vierentachtigste verjaardag, overleed Annie M.G. Schmidt. Ze had één zoon, Flip van Duijn. Verscheidene boeken zijn over haar geschreven, waaronder een biografie door Annejet van der Zijl: “Anna”.

De kinderboeken van Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Smidt heeft diverse kinderboeken geschreven waaronder:

jip en janneke