Kinderboeken per leeftijd

Hoe weet je wat het juiste boekje is voor jouw kindje? Verschillende kinderen, verschillende leeftijden en heel veel verschillende voorkeuren. Wij helpen jou een handje en hebben de leukste kinderboeken voor jou als ouder geselecteerd voor elke leeftijd en elk soort voorkeur.

Kinderboekjes voor baby’s

Baby’s vinden het fijn als je voor ze zingt of lief tegen ze praat. Een baby voorlezen helpt bij het stimuleren van de zintuigen en het horen van verschillende klanten. Er zijn een tal van boekjes beschikbaar voor baby’s waarbij ze zelf ook nog eens op onderzoek uit kunnen. Denk dan aan die knisperboekjes. Die boekjes kan je in je mond steken, plaatjes aanwijzen, bladzijdes omslaan en geluidjes oefenen. Je kan een baby op deze manier de hele dag verwennen met leuke aandacht. Vanaf drie maanden kan je boekjes aan jouw baby’tje geven. Kies voor:

  • Knisper of badboekjes
  • Boekjes met kleurige stoffen
  • Voelboekjes.

Kinderboeken voor peuters

Vanaf een jaar of 2 kan je kindje verder met kartonnen kijk- en aanwijsboekjes. Beeldwoordenboeken laten op elke pagina één plaatje zien van bijvoorbeeld een huis, dier, auto, appel of een bal. Dit kan natuurlijk nog veel meer zijn maar het gaat erom dat we je een idee geven wat je met zo’n boekje kan. Zo kan een peuter leren om dingen te herkennen en te benoemen. Daarnaast vinden ze echte verhaaltjes ook heerlijk om naar te luisteren, tenminste: de meeste kinderen tussen 2 en 4. Kinderen in deze leeftijd houden van herhaling en lezen graag dezelfde boekjes. Hierdoor leert je kindje nieuwe zinnen en woorden maken.

Peuters die al wat ouder zijn kan je heel goed vermaken met interactieve boekjes. Laat je kind meedenken over een oplossing van het probleem. Leuke boekjes zijn dan:

  • Boekjes met kijkgaatjes
  • Boekjes met flapjes
  • Boekjes met herkenbare situaties.

Wij hebben per leeftijd een selectie gemaakt van de boekjes die wij aanbevelen per leeftijd:

Kinderboeken voor kleuters (4-6 jaar)